Janneke Bruines

Janneke Bruines maakt speelse vrouwfiguren. Spannend, kleurig en een beetje sexy maar zeker ook met een diepere betekenis. Ze zijn uitdagend en zelfverzekerd maar vermijden oogcontact. Ze zijn er om bekeken te worden; van zichzelf geven ze niets prijs dan hun kleurige uiterlijk.

Janneke bouwt haar werken hol op met rolletjes chamotteklei, een soepel materiaal dat zich in iedere denkbare vorm laat kneden. Na het drogen volgt de eerste stook.  Daarna brengt Janneke  een aantal lagen van verschillende glazuren aan en met een tweede of derde stook krijgen de beelden hun definitieve kleuren.

Vrouwen vormen vanaf het begin een belangrijk thema in het werk van Janneke Bruines. Ze tekent naar model en houdt van de prachtige lijnen die ze ziet bij haar modellen. Ze vangt ze in klei. De  houding aangepast aan het verhaal dat ze wil vertellen.  Daarnaast maakt ze soms beesten, die ontstaan uit het spelen met klei.contrasten en tegenstellingen, die zich ook in de natuur manifesteren, een belangrijke rol. Het onderscheid tussen licht en donker, leven en dood, beweging en stilstand komt in verschillende vormen en hoedanigheden terug in zijn beeldend oeuvre.