Weldadig Oord

Onze Beeldentuin is een Weldadig Oord!

'Expositie Beeldschoon' ligt bij  De Pol, gelegen in een van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. De Pol hoort bij Willemsoord : Kolonie III. Het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid vertelt een bijzondere geschiedenis.

Een stukje geschiedenis

Toen na de Napoleontische oorlogen van 1789 tot 1815 de Fransen uit ons land waren verdreven, bleef Nederland in grote armoede achter. In de grote steden waren veel zogeheten paupers, die geen scholing, werk of onderkomen hadden. Zij belandden meestal in de criminaliteit om in leven te blijven en waren daarmee een overlast voor de rest van de bevolking. Het was het idee van generaal Johannes van den Bosch, om die paupers naar de provincie Drenthe te halen om hen, in het kader van heropvoeding, scholing werk en onderdak te verschaffen. Hij richtte in 1818 de maatschappij van Weldadigheid op, die zorgde voor werkgelegenheid, door de landbouw koloniën te stichten. Voor de arbeiders werden koloniewoningen gebouwd, waarachter zich een stuk grond bevond. Hier werd groente en fruit geteeld om in eigen onderhoud te voorzien. Het gebied rond de gemeente Vledder werd afgegraven, om er veen te winnen. Uit de eerste twee koloniën is Frederiksoord ontstaan. Later volgden Wilhelminaoord, Boschoord en op die manier ontstonden meerdere koloniën. In totaal ontstonden er zo 21 woongemeenschappen, waarvan Veenhuizen de strafkolonie werd. Hier werden arbeiders in hechtenis genomen, wanneer zij zich hadden misdragen. Deze gevangenis bestaat nog steeds en een gedeelte van het gevangeniscomplex is tegenwoordig ingericht als gevangenis museum, dat een bezoekje meer dan waard is.

Een uniek verhaal in het decor van drie Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben-Wieden en Dwingelderveld. Welkom toen, welkom nu!

De Koloniën van Weldadigheid, zowel in Nederland als in België zijn genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Meer info: www.weldadigoord.nl

Bezoek ook Museum De Proefkolonie

ZIE  – BELEEF  – VERWONDER

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het unieke verhaal van Johannes van den Bosch. In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. Ontdek in de expositieruimen wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment. meer info: www.proefkolonie.nl

Na een bezoek aan Museum de Proefkolonie wil je natuurlijk ook zien waar al het moois in het landschap nog terug te zien is. Dat kun je fietsend of wandelend doen, maar op zondag bieden wij je ook de optie om met de Kolonietram een ronde door het gebied te maken. Zo zie je o.a. de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de Bosbouwschool, Huis Westerbeek, het Postkantoor en Logement. De tour duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door een gids. Tickets zijn af te halen bij de balie. Reserveren is niet nodig.

Iedere zondag om 13.30 uur – € 4,00 p.p.