Bastiaan Meijer

Bastiaan Meijer maakt sinds 2008 insectenhuisjes.

Het is begonnen als een eenmalig kunstproject. In een grote binnentuin verrezen 61 insectenhuisjes in allerlei vormen: piramides, boerderijen, kerken, woonhuizen en moskeeën. Insectenhuisjes zijn kleine architectonische bouwwerkjes van rood keramiek op een bamboestok. Omdat ze zo klein zijn, bedacht Bastiaan deze naam. Het aardige was, er gingen ook echt insecten in zitten en kenners van insecten vertelden hem dat de grootte van de huisjes en de ingangen zeer geschikt zijn voor insecten.

De bezoekers aan het kunstproject waren enthousiast en wilde de huisjes kopen. Iets waar Bastiaan niet zo snel aan gedacht had. Dus kwamen er nieuwe huisjes en er kwam een website insectenhuisjes.nl.

Op de website kunt u zien waar die insectenhuisjes terecht komen. Er zijn nu al meer dan 800 insectendorpen van Ameland tot Nieuw-Zeeland. Later bedacht Bastiaan hangende insectenhuisjes. In de buurt van zijn atelier zijn een aantal bouwblokken met interessante architectuur. Bastiaan heeft hiervoor insectenhuisjes ontworpen, geïnspireerd op de architectuur van deze huizen. Inmiddels zijn er ook drijvende, dansende en insectenhuisjes met gouden daken.

De nieuwe huisjes worden steeds gedetailleerder en Bastiaan verdiept zich ook verder in bouwstijlen en types. Bestaande architectuur is er nu in het klein voor insecten. Zelfs gebouwen die al afgebroken zijn herleven als insectenhuis.

Speciaal voor deze expositie maakte Bastiaan insectenhuisjes geïnspireerd op de gebouwen van de Koloniën van Weldadigheid”.