Jelmer van Emous

Door een jeugd omringd met kunst ben ik aan het tekenen geslagen en zo recentelijk van houtskool, via pastel en waterverf, bij acrylverf terechtgekomen.
Schilderen is naar mijn mening per definitie een proces van abstraheren (een schilderij is nooit het ‘ding’ zelf), dus ben ik geïnteresseerd in het figuratieve, van het impressionisme tot het expressionisme en alles daartussen.

Voor mij is het dus een kwestie van observatie en interpretatie van onze gedeelde leefwereld; een dialoog, geen monoloog. Hieruit vloeit mijns inziens dus een zekere verbintenis met de wereld, waar ik iets van hoop over te brengen. Het licht staat centraal, aangezien licht vorm en kleur kenbaar maakt aan het oog. In de uitwerking hiervan hoeft de schilderwijze niet onzichtbaar te blijven. Meer dan alleen kijken naar het nu, kijk ik ook graag naar hoe andere grote schilders keken. Ik voel me dan ook bijna verplicht me te verdiepen in hoe ‘voorgangers’ hun werelden representeerden.

Jelmer exposeert ook in het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje bij o.a. de locaties Galerie ‘Beeldschoon’ bij De Pol en Hoeve De Werkhorst in Vledder.