‘Grote Kijker’ van Herbert Koekkoek wint Kunst op Straatprijs

Kunstenaar Herbert Koekkoek met wie wij al heel lang nauw samenwerken, ontvangt meeste stemmen van publiek. Gefeliciteerd Herbert!

Zijn Grote Kijker heeft de Kunst op Straatprijs 2022 gewonnen. De verrekijker van cortenstaal is met 19 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet.

Het beeld van Herbert is gemaakt in 2002 en staat sinds 2005 op een heuvel (de ‘Spottershill’) in het landschapspark van Ten Boer. De lens van de verrekijker is gericht op de stad Groningen; het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ten Boer en Groningen. Herbert Koekkoek (Vught, 1947) karakteriseert zijn werk als ‘symbolisch realisme’.

Kunst op Straatprijs
De gemeente Groningen heeft bijna 600 kunstwerken in de openbare ruimte. Kunstpunt beheert een groot deel van deze kunstwerken en onderhoudt ze in samenwerking met Stadsbeheer. Met de Kunst op Straatprijs zet Kunstpunt jaarlijks een selectie kunstwerken in de spotlight. Het thema van dit jaar was ‘panorama – zicht op stad en ommeland’. Ruim twee weken lang konden Groningers stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken. Het is het vijfde jaar op rij dat de Kunst op Straatprijs wordt georganiseerd.

Links
Herbert Koekkoek
Kunstpunt Groningen