Mieke Diekmann

Opgegroeid met dieren en liefde voor de natuur haalt zij daar graag haar inspiratie vandaan. Ze is een echte “jutter” overal ziet ze de schoonheid van vormen en lijnenspel en probeert ze zo een emotie vast te leggen in een beeldvorm.

Na allerlei creatieve omzwervingen is zij in 1990 gaan schilderen. Het aquarelleren trok haar in eerste instantie erg aan maar na enkele jaren had zij de behoefte om andere schildertechnieken te verkennen. In deze periode heeft zij ook kennis gemaakt met beeldhouwen.

Ze is begonnen met hout en steen. Later is zij overgegaan in het werken met boetseerwas, wat onmiddellijk haar hart heeft gestolen. Zo zijn de eerste bronzen beelden ontstaan.

Om de mogelijkheden van het bronsgieten te leren kennen heeft zij een opleiding gevolgd bij een gerenommeerd bronsgieter, waar ze nu geregeld te vinden is om haar bronzen beelden zelf af te werken.

Zij heeft een intuïtieve manier van werken om zo de emoties en gevoelens van het moment te vertalen in haar beelden en schilderijen. De moderne dans is een grote inspiratiebron voor haar beelden.

Cirkels zijn een veelvuldig terugkomend thema in beide technieken. Een cirkel is als het leven zelf. Oneindig gaat het door, leven, dood en steeds weer nieuw leven. De belofte van een weerzien of van een nieuw begin. Een cirkel is zo voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.

Zo zijn de eerste serie dansfiguren met RVS cirkels ontstaan. Later kwamen daar ook beelden met RVS linten bij om de beweging te accentueren.  De combinatie van brons met RVS versterkt elkaar door het contrast van het koele staal tegen het warmere brons, de strakke lijnen tegen de zachte, ronde vormen van de figuren. Doordat de sierlijke, wat uitgerekte en sterk vereenvoudigde figuren vaak net op het punt lijken te staan om een volgende stap te maken, zit er een grote mate van beweging in deze beelden.