Verslag feestelijke opening op 5 mei

Afgelopen zondag 5 mei was de officiële opening van ‘Expositie Beeldschoon’. Samen met de genodigden en een aantal deelnemende kunstenaars vond de feestelijke aftrap plaats. Er was muziek van Veld & Co en men kon genieten van de vele heerlijke hapjes van Marianne. Voor wie dat wilde kon instappen in de Kolonie Express. Om samen met ‘Generaal Johannes van den Bosch’ het Weldadig Oord te verkennen.

Wat vooraf ging
Half april kwamen de eerste kunstenaars hun beelden voor binnen en buiten brengen. In totaal zijn we twee weken bezig geweest om de expositie in te richten. In de beeldentuin maar ook in de drie galerieruimtes. Veel  kunstwerken hebben het thema Dans en/of Beweging. Volgens een strak schema en dankzij de weergoden kregen we alle kunstwerken op tijd op hun plek. Onderwijl snoeide ik alle buxushagen en meer. Ton maakte de kaartjes en repareerde onder meer het lek in de vijver. Vrienden kwamen voor hand- en spandiensten.  Zoals Ruud en Marianne. Al jarenlang onze steun en toe verlaten. Deelnemend kunstenaar Gerrit van Emous bracht zijn wasknijpers om onze 12,5 jaar  ‘Expositie Beeld ‘schoon’ (was) op te hangen.

Laatste loodjes
Glazen, stoelen en tent werden opgehaald in Kuinre. De tent opzetten bij ons Kakelhok voor de gasten en de muziek. Want er werd regen voorspeld. Ook werd de EKE gebracht. Deze moest nog opgeladen worden voor de zondag. Het weiland voor het parkeren van de auto’s werd door de boer gemaaid en geharkt. Zaterdag werden de verse hapjes gemaakt en de laatst loodjes/voorbereidingen gedaan.

Feestelijke opening
Zondag vroeg op en de feestelijke dag werd door ons ingeluid! Om 11.30 kwam onze fotograaf Wim de plekjes zoeken voor de mooiste opnames van deze dag. Titia, van schoonheidssalon Titia, installeerde zich in een van de galeries waar de gasten terecht konden voor een heerlijke voetenmassage. Stipt om 13.00 uur werden de eerste gasten bij de entree door ons welkom geheten! Wij wezen hen het begin van de route door onze Beeldentuin en onder het genot van een hapje en een drankje konden zij genieten van de prachtige kunstwerken. Om 13.45 uur verzamelden we allemaal bij het Kakelhok voor het welkomstwoord. Even Ton ophalen voor de ondersteuning en de middag kon beginnen. Nadat ik alle gasten welkom heb geheten was het tijd om de Bijzondere gast op te halen. Wat een verrassing: Generaal van den Bosch! En wat een bijzonder verhaal heeft hij ons verteld over de geschiedenis van de Kolonie van Weldadigheid.

Daarna was het tijd voor prachtige luistermuziek van Veld & Co. Ik moet natuurlijk niet vergeten het klaarmaken op de schalen en rondgaan  van de vele heerlijke hapjes door Marianne en de inmiddels binnen gelopen extra hulpjes.

Kolonie Express
Na een half uurtje zang en muziek stond De Generaal klaar om enkele gasten te laten instappen in de Elektronische Kolonie Express met aanhanger. Tijdens de rit door De Pol en Willemsoord heeft hij de geschiedenis verteld over Willemsoord Kolonie III. De gasten vertelden ons dat zij het heel bijzonder hebben gevonden! Om 16.00 uur was er nog tijd voor een 2e rit. Na nog een gezamenlijk samenzijn -  onder het genot van een  hapje of drankje - was het tijd om van de gasten afscheid te nemen.

We kunnen dansen!
Hoewel er veel regen was voorspeld bleef het gelukkig droog en werden we zelfs verwend met af een toe een zonnetje. We mogen terugkijken op een fantastische dag en opening van onze nieuwe expositie in onze prachtige Beeldentuin bij De Pol. Het thema ‘DANS is BEWEGING bij BEELDSCHOON een BELEVING. En dat gaan we de komende tijd doen. Ton en ik verheugen ons op ons 1e weekend te beginnen op 10 mei en vele nieuwe bezoekers en bekenden welkom te mogen heten.

Ria Rietveld- van Bijlevelt