Een Beeldschoon & Weldadig KunstRondje

Sinds 2018 hebben wij bij verschillende Weldadig Oorden in de provinciën Drenthe, Friesland en Overijssel 3 of meer binnen- en buitenbeelden geplaatst. Bij alle beelden staat informatie over de kunstenaar. U kunt het KunstRondje beginnen bij de kunstlocaties die voor u het makkelijkst is. En na afloop onze prachtige Beeldentuin bezoeken.

Bekijk of download de flyer hier: Flyer Beeldschoon & Weldadig KunstRondje. De officiële flyer is ook verkrijgbaar bij ons, bij de Weldadige Oorden en de toeristische informatiepunten. De flyer staat ook als PDF op de website van www.weldadigoord.nl/routes

Op de pagina KunstRondje kunt u lezen welke kunstenaars aan dit Beeldschoon & Weldadig KunstRondje deelnemen.

'Expositie Beeldschoon' ligt bij De Pol, gelegen in een van de Vrije Koloniën van Weldadigheid.

De Pol hoort bij Willemsoord : Kolonie III. Het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid vertelt een bijzondere geschiedenis.

Historie Buurtschap De Pol

In het begin van de 19e eeuw werden er in Drenthe en Overijssel een viertal kolonies gesticht, waaronder in Willemsoord in het kader van de armoedebestrijding. In de kolonie in Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Voor deze groep werd een aparte buurt gecreëerd, “ De Jodenpol” Vanuit die tijd stamt de naam van de buurtschap “De Pol” De Joodse kolonisten hadden daar op de Pol tussen 1830 en 1890 ruim veertig jaar een levendige gemeenschap. Er werd voor de Joodse gemeenschap een school gesticht die tevens dienst deed als synagoge en werd er een rabbi aangesteld. Aan het eind van het dorp is een Joodse begraafplaats. Een laatste herinnering aan deze kleine Joodse gemeenschap die eindigde rond 1890. Op deze begraafplaats staat nog een steen met een Hebreeuwse tekst.

Kom naar ons WeldadigOord en geniet van Beeldschone Kunst ! U bent van harte welkom!